Foto: Trons ansikten

Hur speglar man tro i bild?

Det är visserligen vackert med naturbilder och inbjudande med bakplåtar med bullar. Det är fint med bilder från gudstjänster och sammankomster, men jag tänker ofta på hur såna bilder kan uppfattas av någon som står utanför kyrkan. Känner man sig välkommen? Förstår man att här finns människor som brottas med tillvarons djupaste existens och är ”experter på mänsklighet,” som påven Benedikt XIV sa?

Jag tror på ansikten. Ansikten som rymmer en brottning, med nyanser av svärta. En blick, ett samtal, något stråk av ljus som speglar människan som speglar Gud. Till slut är det väl det som får oss att vakna till och längta, att ana en medmänniskas blick.

Alldeles för sent förstod jag att religion kommer från religio, att återknyta banden – och att kristendomens treenige Gud beskriver hur tillvaron bygger på relationer.

Kyrkliga sammanhang skulle verkligen må bra av att göra bättre foton tillgängliga. Det är kul med alla iphone-bilder och instagram-flöden, men bra foto är ett hantverk och en konst.

För regelrätta och kvalificerade fotojobb kan jag varmt rekommendera Magnus Aronsson som är väldigt duktig och mycket van vid kyrkliga jobb. http://fotografaronson.com

Jag fotograferar mycket och gärna, men då i samband med något annat uppdrag som att uppgradera hemsida, göra en video eller en presentation.

%d bloggare gillar detta: