SPRID DIN PREDIKAN!


12 + 1 förslag hur

1. Lägga ut den på en sökbar hemsida. Att skicka den till kommunikatör för korrläsning, lite layout och publicering på nätet kan vara det allra enklaste, men till glädje för de som följer församlingen, som var där och vill läsa igen, och om du är biskop eller väldigt duktig predikant en viktig del av evangelisationen. 
Tidsåtgång: 2 minuter för predikanten och 1 timme för kommunikatören. 
Exempel: https://www.katolskakyrkan.se/kyrkan-i-sverige/var-biskop-kardinal-arborelius/predikningar

2. Skriva en ingress, bearbeta lite, korta och få fram det viktigaste i ett mer internet-vänligt format gör såklart en väldig skillnad på läsbarheten. 
Tidsåtgång: Cirka 30 minuter för en van skribent, 10 minuter för predikanten att godkänna. 
Exempel: Biskop Johan Tyrberg har en helt lagom form, tycker jag, på https://blogg.svenskakyrkan.se/johantyrberg/

3. Att sända som podcast är numera nästan helt gratis. Det är gratis att registrera på Spotify och Itunes, och sen behöver man bara ha en ljudfil som läggs på en hemsida. Eftersom de flesta kyrkor nu har ljudanläggningar med en ljudutgång behövs bara någon som trycker på record och sen för över filen, lägger upp den. 
Tidsåtgång: 4-8 timmar att sätta upp systemet en första gång, sen 5 minuters merarbete för den som sköter ljudanläggningen och 15-45 minuter för den som lägger upp ljudfilen, beroende på om man vill redigera något, lägga in musik osv. 

4. Att spela in till Youtube som regel är nog inte så kostnadseffektivt. När man söker på predikan och visningar så är det i första hand predikanter redan kända från TV och radio som märks. Dessutom kan kameror och sladdar vara distraherande. Men att någon gång då och då streama eller filma och göra tillgängligt kan sänka tröskeln för de som är nyfikna på att komma till kyrkan men inte riktigt vet vad som händer där. Om det är fint gjort. 
Exempel: En mjuk form för lägga ut predikan tycker jag man hittat i Katarina församling:  Camilla Lif predikar om Nåden 
Tidsåtgång: Om någon sitter längst fram med en mobiltelefon och trådlös mygga https://www.scandinavianphoto.se/saramonic/blink-500-b3-txrx-di-1-till-1—24-ghz-kit-1045531 och spelar in så är det i princip klart att lägga upp och stör inte så mycket. 

Camilla Lif, kyrkoherde i Katarina församling, bild från församlingens Youtube-kanal

5. Om man vill puffa för en predikan på sociala medier är det en poäng att hitta ett allmänmänskligt tilltal, gärna formulerat som en fråga. ”Vad sa Jesus om sorg?” ”Hur kan man förlåta någon som sårat en?” Att bara skriva ”här är min predikan från Sexagesima,” kommer nog tyvärr mest att locka de närmaste. Man kan tänka vad som skulle intressera en högstadieklass, eller en tonåring i ens närhet, för att komma förbi Evangeliebokens ganska intetsägande söndagsrubriker. Som prästen och författaren Charlotte Frycklund kallar det, ”hitta minipredikan i predikan” för det mer anpassat för nätformatet.  
Tidsåtgång: 15 – 60 minuter för att formulera en tweet och länka till predikan. 

6. Gör predikan till en kortfilm! Att ta predikomanuset, välja ut de bästa fem formuleringarna och bildsätta dem till en enminutersfilm gör budskapet tillgängligt för mångfalt fler på till exempel Instagram. I bästa fall väcker det mersmak och någon klickar på länken och läser hela.
Tidsåtgång: 1-3 timmar för en erfaren kommunikatör. De tekniska hjälpmedlen kommer i raketfart.

7. Samtalifiera predikan! Nätet som medium är personligt och nära. De som lyckas sitter nära en kamera och talar till någon som sitter max en meter från sin skärm. Det gäller också det skrivna, att det är intimt. Tilltalet är alltså mer som formen för ett enskilt samtal än att tala ut över skarorna i en katedral. Att gå igenom predikan en gång och formulera om den – om det behövs – som att det vore i ett sorge- eller vigselsamtal kan göra underverk för textens genomslag. Sen kan den läggas ut på en hemsida eller spelas in som en kortfilm. 
Tidsåtgång: I längden tror jag det blir en vana, som kanske till och med göra själva predikan mer innerlig, men i början kanske det tar 1-2 timmar. Ett tips är att lämna det till någon annan som har lättare att stryka och lyfta fram temat som han eller hon uppfattar. 

8. Öppna för respons! På en hemsida, Facebook-sida eller Instagram kan man öppna för kommentarer. För att undvika risken att den domineras av rättshaverister och betygsättare kan man skicka med en fråga som ”får du några associationer av texten jag talade om i söndags som finns här…”
Tidsåtgång: 10 minuter att formulera inbjudan, och antagligen inte oändlig att själv ge respons på responsen. 

9. Dela med dig av inspirationen! Om det var några särskilda böcker, citat, musik eller dyligt som fanns med som källor kan de fördjupa upplevelsen av din predikan. (Kanske inte i första hand teologiska akademiska tegelstenar, men kanske fanns det något klipp på youtube eller låt på Spotify?) I det här fallet tror jag att ju spretigare, desto bättre. 
Tidsåtgång: 10 – 30 minuter. 
Exempel: Tyvärr inga än. 

10. Involvera i predikoarbetet! En del av prästvännerna slänger ut en frågeställning i stil med ”på söndag ska jag tala om …. Vad tänker ni?” Det är mänskligt att bli mer inblandad där man blir inblandad och får någon form av uppdrag. Många kyrkor kämpar med det inte finns någon riktigt bra väg till delaktighet eftersom allt sköts av anställda eller några väldigt aktiva. Att bara ställa frågan inför söndagens predikan vad man tror om ett tema, till en konfirmandgrupp, en ungdomsgrupp, en pensionärssamling, eller på nätet kommer garanterat öka intresset för vad som sägs i predikan. 
Tidsåtgång: Tyvärr nog inte så stor, men signalen är i sig väldigt positiv.

Tack vare vänlig feedback från Svenska Kyrkans KOM-grupp så finns här fler förslag:

11. Låt någon spela in den i förväg medan du provhåller den och lägg ut den på hemsidan.
Exempel: Cecilia Ramäng, som är administratör i Västra Vingåker – Österåker, spelar med hjälp av en Iphone, ett stativ och en mygga in predikan i en mjuk miljö, och lägger sen upp det på Facebook-sidan lagom till gudstjänsten.
Tidsåtgång: Enligt uppgift cirka 30 minuters inspelning och 30-60 minuter att redigera.  

12. Att trycka upp predikan så att den finns tillgänglig vid utgången är en god service inte minst till personer som är lättdistraherade (som en del neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) eller har hörselnedsättningar.

Extra bonus: Jag blir förtjust av prästen David Silverkors enminuterspredikningar på Facebook. De är kanske inte exempel på vad man gör med en redan färdig predikan, men formatet är kanske det mest evangelisationsvänliga som finns på nätet idag. David Silverkors är kyrkoherde i Håbo.

Lycka till! Låt inte predikan stanna på hårddisken efter gudstjänsten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: