Ekologins spiritualitet – musiken

Tack vare Vienna Symphonic Library – ett ljudbibliotek med en symfoniorkester och ljudbehandlingsalgoritmer – kunde jag på bara två arbetsdagar fixa en rimlig musikbakgrund till en film på tio minuter. Och dessutom placera klangen i Perneggs klosterkyrka från 1100-talet.

Utgångspunkten är musiken till Franciskus solsång, en psalm från 1600-talet, som sen vrids och vänds på för att passa till föredragets tema Ekologins spiritualitet, och dess beståndsdelar Skapelsen, Syndafallet, Korset, Återuppståndelsen, Fattigdomen och Bön och Arbete.

Så här skriver VSL om kyrkan: The former monastery Pernegg is situated far in the north of Lower Austria near the Czech border, and was founded in the second half of the 12th century. The well-fortified church “Zum heiligen Andreas” was built between 1500 and 1520 and survived the centuries almost unscathed. It is a late gothic pilaster church with a fivesided choir termination. This open-form type of hall church whose hall is uninhibited by pillars is rarely found in this part of Europe – an architectural rarity which strongly influences the building’s extraordinary acoustics.

Pernegg klosterkyrka / Pernegg church

Själva filmen finns på https://www.katolskakyrkan.se/aktuellt/stiftsnyheter/2020/den-tredje-filmen-i-serien-om-sociallaran

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: