LIVESTREAMA MED MOBILEN för medelålders nybörjare

Det är nu många kyrkor och enskilda präster som i brist på närvarande församling börjar livestreama eller publicera inspelade filmer på sociala medier. Här är en beskrivning hur du på enklast möjliga sätt kan göra en sådan med en bra upplevelse som ger mersmak för den som tittar:

INNEHÅLL

1. TILLTAL SOM ETT NÄRA SAMTAL

Den som tittar sitter antagligen på 20 cm håll från sin egen smartphone, eller möjligen på 70 cm från sin dataskärm, inte de 12 meter ifrån som man är van att tala till från en predikstol eller ens de 3 meter runt ett sammanträdesbord. När man kommer ihåg det anpassar de allra flesta automatiskt både innehåll och tonfall till det.

2. SAMMANHANGET TALAR OCKSÅ

Omgivningen runt den som sänder påverkar upplevelsen starkt. Är vi inbjudna till någons kök, eller att sitta på andra sidan det officiella skrivbordet? Har han en tröja eller ämbetsdräkt på sig? Känns det tillrättalagt eller naturligt runt omkring? Ögonen kommer ofelbart att dras även till saker som är runtomkring den som talar.

3. INTERAKTIONSMÖJLIGHET

Grejen med SOCIALA medier är att många vant sig vid att kunna svara, kommentera eller på annat sätt vara delaktiga. Den som lägger ut bör också ge sån möjlighet och vara beredd att engagera sig i svaren, åtminstone trycka på en gilla-knapp då och då. Det är också denna respons, och responsen på responsen, som gör att många tittare sen återvänder för att kolla mer.

TEKNIK 

4. TREDELNINGSREGELN

Om man delar in bilden i nio lika stora rutor så dras ögat helst till något av de fyra mittersta krysspunkterna. Nästan alla professionellt filmade intervjuer har tyngdpunkten i att ansikten är i dessa punkter. Det är framför allt betydligt mindre vilsamt att titta på någon som befinner sig i mitten eller nedre mitten av bilden. 

I Västerås stift är det vanligt med tredelning.

För att få stabilitet och en bra bildkomposition behövs ett stativ: Enkelt bordsstativ på Clas Ohlson. Enkelt golvstativ från samma ställe.

5. TALARLJUDET

Den största skillnaden mellan upplevelsen av bra och dålig video är faktiskt ljudet. Enklaste myggan i telefonen är bättre än mobilens eget ljud som tar upp allt ljud och lätt blir burkigt. Även telefonens eget headset är betydligt bättre. För några hundralappar kan man införskaffa denna:

Om den som ska tala rör sig så finns trådlösa myggor nu även för smartphones som börjar fungera när man anslutit dem. Ett stort urval mikrofoner för mobiltelefoner att beställa, och kunniga människor att fråga finns till exempel på Scandinavian Photo, Cyberphoto eller Kaffebrus.

6. ANSIKTSBELYSNING

För en pedagogisk genomgång av ljusets betydelse och klassisk trepunktsbelysning se till exempel denna video.

Det behöver inte vara komplicerat utan kan räcka med en väl riktad skrivbordslampa. Men ljuset mot ansiktet bör vara starkare än ljuset mot något annat i bilden, annars kommer den automatiska inställningen att göra ansiktet mörkt. Den klassiska intervjubelysningen kan man åstadkomma utan kostnad genom att rikta en vanlig skrivbordslampa lite snett framifrån och sätta sig med ett fönster på andra sidan. 

Till sist: INVOLVERA!

I de flesta sammanhang finns någon under 30 som redan kan grunderna i Vlogging (att blogga med Video) eller någon spelar mycket online-spel och vet hur man sänder. Att nu börja filma och streama är en underbar chans att ge någon ny person en uppgift. Så ta hjälp! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: