Århundradets viktigaste predikan: Evangelisation i utkanterna

Inför konklaven 2013 som valde påve Franciskus träffades kardinalerna i flera dagar för att tala om vad kyrkan behövde. De fick några minuter på sig var. Kardinalen från Buenos Aires, Jorge Maria Bergoglio höll följande tal, enligt de anteckningar han sedan gav till en som frågade. Den har senare publicerats i en tidning i Latinamerika, men mig veterligt inte översatts än till svenska.

Det har talats om evangelisation. Det är ju därför Kyrkan finns. ”Den söta och trösterika glädjen att evangelisera.” (som Paulus VI sa) Det är Jesus Kristus själv, inifrån, som manar oss.

1. Att evangelisera innebär apostolisk glöd. Det förutsätter att Kyrkan lever i parresia, att komma ut ur sig själv. Kyrkan är kallad att komma ut ur sig själv och gå till utkanterna, inte bara de geografiska utan också de existentiella: i syndens mysterier, i lidandet, i orättvisa, i okunskapen och i frånvaron av tro och tillit, i utkanten av tanken och i varje form av misär.

2. När Kyrkan inte går utanför sig själv för att evangelisera blir den själv-bespeglande och blir sjuk (man tänker på kvinnan i en av evangelierna som gick dubbelvikt). Med tiden så kommer de kyrkliga institutioner som är självbespeglande att fastna i en slags ond teologisk narcissism. I Uppenbarelsen säger Jesus att han står på tröskeln och kallar. I texten står han utanför och knackar för att bli insläppt.. Men ofta tror jag Jesus knackar från insidan, så att vi ska släppa ut honom. Den självupptagna kyrkan understår sig att den håller Jesus inom sig och släpper inte ut honom.

3. Den självrefererande kyrkan tror, utan att den kanske märker det, att den är sitt eget ljus; den upphör att vara ”mysterium lunae” och det odlar en allvarlig ondska, den om kyrklig världslighet (enligt De Lubac den värsta synden Kyrkan kan hemfalla åt): den att ge ära åt varandra. För att förenkla: det finns två bilder av Kyrkan: Den evanliserande kyrkan som går utanför sig själv, den Dei Verbum religiose audiens et fidenter proclamans, eller den världsliga Kyrkan som lever inom sig själv, av sig själv och för sig själv. Dessa bilder klargör vilka reformer som behövs för att rädda själar.

4. Om nästa påve: En man som, genom kontemplation och tillbedjan av Jesus Kristus kan hjälpa Kyrkan att gå ut från sig själv till de existentiella utkanterna, som kan hjälpa henne att bli en fruktbar moder som lever av ”den störa och trösterika glädjen att evangelisera.”

Tal av dåvarande kardinal Jorge Maria Bergoglio
inför konklaven, Rom, 9 mars 2013

5 svar till ”Århundradets viktigaste predikan: Evangelisation i utkanterna”

 1. Tack för att du översatt denna fina, revolutionerande text. Trots att Bergoglio var så stark i sin kritik av kyrkans inåtvändhet blev han alltså vald till påve, eller just därför!

  Gillad av 1 person

  1. Glad att du läste och delade, Bengt, tack! Man vill ju gärna tro just därför. Tänker att särskilt som att han förekom 2005, i närhet till Martini som sagt liknande, så fanns det nog en stark vilja att Rom skulle vändas ut och in på.

   Gilla

 2. Reblogga detta på Bengts Blogg och kommenterade:
  Greger Hatt på bloggen predikoverkstaden har översatt detta mycket intressanta och revolutionerande tal som Bergoglio höll i samband med konklaven 2013, innan han blev vald.
  ”Om nästa påve: En man som, genom kontemplation och tillbedjan av Jesus Kristus kan hjälpa Kyrkan att gå ut från sig själv till de existentiella utkanterna, som kan hjälpa henne att bli en fruktbar moder som lever av ”den störa och trösterika glädjen att evangelisera.”

  Gillad av 1 person

 3. […] Biskop Barron nämner särskilt två yttringar av påve Franciskus som tydliggör sammanhanget mellan hans pontifikat och Andra Vatikankonciliet: 1. Talet han höll vid konklaven innan han blev vald till biskop. Detta korta men mycket kärnfulla tal har översatts till svenska och presenteras på Predikoverkstans hemsida. […]

  Gilla

 4. […] Biskop Barron nämner särskilt två yttringar av påve Franciskus som tydliggör sammanhanget mellan hans pontifikat och Andra Vatikankonciliet: 1. Talet han höll vid konklaven, då ärkebiskop Bergoglio, innan han blev vald till påve. Detta korta men mycket kärnfulla tal har översatts till svenska och presenteras på Predikoverkstans hemsida. […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: