TJÄNST: Enstaka konsultation

Ett särskilt tillfälle

Installationspredikan, visitation, provpredikan, valborgstal, inledning till disputationen – ibland vill man vara bättre förberedd än annars. Bäst om det finns ett första utkast att utgå ifrån, så kan vi bolla förslag. Bara en timmes knådning av en utomstående kan göra underverk för en texts begriplighet och talbarhet.

En särskild utmaning

Även mycket vana talare har sina speciella utmaningar. En vanlig är nervositet. En annan är frustration över manusbundenhet, eller svårigheten att hålla sig till manus. En tredje kan vara att inspirationen tryter efter några år. En fjärde att tiden inte räcker till att förbereda sig. Oavsett vilken eller vilka utmaningarna är kan det vara bra att prata om dem. För 90% finns det tekniker man kan använda som underlättar.

En ny form

Kanske har man efter några år hittat en form för reguljärt predikande som man är trygg med och tycker fungerar. Så vill man utveckla sig i ett annorlunda format; skriva krönikor, göra videobetraktelser, göra poddar, eller arbeta med en bok. Det sparar mycket tid och frustration att samtala med mig eller någon annan erfaren innan man sätter igång.

Good enough?

En text är klar, snart ska den ut i världen. Men duger den? Är det här tillräckligt? Begripligt? Lagom personligt?

Börja akut

Att börja med ett enstaka projekt är ett bra sätt att pröva om ett längre samarbete skulle kunna vara fruktbart. Det kan ta alltifrån 1 timme per mail till att man ses en halvdag, till exempel i Predikoverkstan i Bredäng.

Bild 2019-05-02 kl. 17.04

DISCLAIMER: På gott och ont kan jag inte hjälpa till med själva teologin. Mest på gott eftersom det spelar mindre roll vilket samfund och för att det då är lättare att se resonemangen utifrån den som lyssnar (varav de flesta inte heller är teologutbildade).

Ett svar till ”TJÄNST: Enstaka konsultation”

  1. […] fler möten än ENSTAKA KONSULTATION går vi mer systematiskt igenom Predikandets olika moment, från idé till talande och hur man […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: