TAL-TIPS 3: Tidsåtgång?

Hur lång tid tar det egentligen att skriva ett tal?

Det korta svaret är att det tar precis så lång tid som det finns mellan det att jag hör talas om talet till dess att det hålls.

Det lägger sig någonstans i det inre myllas och ligger till sig. Är det gott om tid, kan det få gro i lugn och ro, man hinner läsa in sig, snurra runt i tankar, slås av något man ser på TV eller i en tidning. Är det bråttom så går det att skriva ett 30 minuters tal på 2 timmar. Jag har gjort det. Men det kände jag talaren väl och vi hade argumenten intrimmade mellan oss.

Så vad kostar det att anlita en talskrivare undrar någon då och då. Ja, det beror framför allt på ambitionsnivån och tidsåtgången.

1-3 timmar kan man reda ut ett befintligt underlag och göra det mer talmässigt. Det vanligaste behovet är då att förenkla språket och reda ut resonemangen. Ofta kommer det som skulle vara den bästa början någonstans i mittpartiet eftersom det ofta tar oss alla skribenter en stund att värma upp. Men det är svårt att upptäcka själv.

5-8 timmar kan man också sätta sig in i situationen, platsen och åhörarna. Vem är det egentligen som ska övertygas? Och om vad? Varför är de där? Vad tänker de när de kommer dit och vilka har de lyssnat på innan?

2-3 dagar kan jag efter 25 års talskrivande formulera ett bra underlag, som inte bara klipper och klistrar tidigare formuleringar, givet att jag har allt underlag. Vilka är de bästa argumenten? De bästa motargumenten? Hur blev den som ska tala själv övertygad? Finns det några bra berättelser som illustrerar poängen utan att distrahera?

ungefär en vecka kan ett tal gå från ett samtal till formuleringar som verkligen passar i talarens mun, med dennes gester och persona. I alla fall jag grips och berörs så mycket mer när jag upplever att det som sägs bottnar i personen och att uttrycket klingar rätt för just den som talar. Det som grekerna kallade för ethos. Det är ju ändå i slutänden en människa som vi som åhörare väljer om vi ska lyssna på och lita på, och då behöver personligheten också komma fram i texten.

Framåt tredje – femte talet  så har båda parter utvecklats så att det riktigt uppstår en dynamik. De gånger jag har haft förmånen att arbeta regelbundet med någon så har det ömsesidiga lärandet varit exponentiellt. Inte minst av processen att bearbeta ett första utkast så lär jag mig som talskrivare vad den som ska tala känner sig bekväm med, vilken sorts retorik hen föredrar. Och jag kan då också kommande gånger lägga in förslag som kan utmana till att utvecklas också i framställningen.

Vare sig man skriver talet själv eller anlitar någon så kan jag varmt rekommendera att låta det ta tid. Det är inte bara en möjlighet till reflektion utan också ett tillfälle att hitta formuleringar som kan vara användbara långt efter och i olika sammanhang.

Tips

Om man håller fler tal än man hinner förbereda i lugn och ro kan det vara smartare att arbeta med moduler. Man har då några element av talet som upprepas, men ser – både för sin egen och andras skull – till att skriva något nytt till varje gång.

Bilden

är tagen på Theresa Traore Dahlbergs utställning på Färgfabriken i mars 2019. Hon hade satt upp kasserade kretskort från en svensk fabrik så att ljuset lyste igenom dem när besökare kom in. Utställning i sig var en predikan om hur det övergivna och kasserade kunde återupptäckas och återuppväckas. Garnnystanen är från en kvinnokollektiv i Burkina Faso som består av kvinnor som uteslutits ur samhällsgemenskapen. Följ henne på www.theresatraoredahlberg.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: